26 Ocak 2010 Salı

Köyümüzden haber


Kırım Köyünde saya gezimi
.::ileri Gazetesi::. Yozgatin Özgür Yerel Gazetesi - Salı, 26 Ocak 2010

alı, 26 Ocak 2010 Image Bozok Üniversitesi Fene Edebiyat Fakültesi öğrencileri Pınar Sayın, Büşra Turan, Nimet Ünlü, Dilek Peker ve Şair dostum Osman Yüksel'le Kırım Köyü'nde yıllardır yaşatılan “Saya Gezme” oyununu görüntülemek üzere yola çıktık. Amacımız eski bir Türk geleneği olan saya oyununun çekimini yaparak kayda geçirmekti.
    Kırım Köyü Muhtarı Şevki Doğan'ı arayarak geleceğimizi haberdar ettik.Ekip arkadaşlarımızla birlikte ilk akşam yola çıktık. Hattuşaş yolundan Evci Köyüne ulaştık. Evci köyünden sonra Cihanpaşa yoluna döndük. Kısa bir yolculuktan sonra köye vardık.
    Köy odasında Muhtar Şevki Doğan, İhtiyar heyetinden Remzi Sargın ve Hacı Cansever'le birlikte kalabalık bir topluluk bizi karşıladı. Hazırlıklar tamamlanmış, oyuncular toplanmış, ekip bizi beklemeye başlamıştı. Kısı bir hoş-beş sohbetinden sonra Köy Odasında Saya Gezme şenlikleri başladı. Davul-Zurna eşliğinde halaylar çekiliyor, sohbet alabildiğince koyulaşıyordu.
    Ayı, Tilki, Kurt postuna bürünmüş oyuncular, gelin kaynana kılığında süslenmiş 15'in üzerinde genç köy odasını doldurmuş Saya oyunu şenliklerini başlatmışlardı. Oyunu izlerken bir yandan da köylülerle sohbet ediyorduk.

    Bekir Yazgan çoban rolünde, Fatih Sargın Ayı rolünde, Özkan Cansever gelin rolünde, Levent Yalçın kaynana rolünde, Hacı Cansever bekçi rolünde, Ahmet Yarıcı, Muhlis Kocatepe, Selami Tanış, Ercan Yarıcı, Samet Bezen, Ziya Tanış, Ertuğrul Sargın köylü rolünde görev almışlardı. Davul-Zurna çalıyor oyunlar, halaylar ardı ardına ekleniyordu. Tam bir şenlik havası vardı. Hazırlıklar bizi oldukça mutlu etmişti. Arkadaşlarımız bir yandan videoya çekim yapıyor, bir yandan da fotoğraf kareleri ile bu anı ölümsüzleştermeye çalışıyorlardı.
    Aza Remzi Sargın'a ve Köy Muhtarı Şevki Doğan'a  Saya Gezme geleneğini  sorduk.  Saya gezimi yıllardır devam ediyor, köyde yaşatılıyormuş. Eski bir Türk geleneği olarak kayıtlarımıza aldık.
    Oyunun amacı, halk tabiri ile Zemheri (yani Ocak ayı)'nın 15'i geçtikten sonra Saya Gezimi başlıyormuş. Amaç kara kışın çıkmaya, başladığını müjdelemek, kuzuların ana karnına düştüğünü duyurmak ve baharın müjdesini haber vermekmiş. Hem köy halkını, hem de hayvanları uyandırmak...
    Kırım Köyü Tatar Türklerinin yoğunlukta olduğu bir köy, Kırım Tatarlarıyla da bağlatılarının olduğu tahmin ediliyor. Köye önce Tatarlar gelip yerleşmiş. Sonra bazı Kürt Oymakları gelmişler. Köy 80-100 hane civarında, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Aynı zamanda bir orman köyü. Zamanla burada sürüler otlatılırmış, süt, yoğur, peynir, tereyağı, kurbanlık hayvanlarla halk geçimini sağlıyormuş.
    Aldığımız bilgilere göre köyde seyirlik oyunlar, cirit oyunu, at yarışları, güreşler, boğa güreşleri gibi bir çok oyun yaşatılıyormuş. Şimdilerde bunların çoğu unutulmaya yüz tutmuş. Ancak Saya Gezme, Çiğdem pilavı gibi bazı geleneklerin yaşatıldığını öğrendik.
    Köy odasında yapılan şenliklerin ardından Saya Gezimine çıkıldı. Aynı kalabalık ekiple ev ev dolaşarak Tereyağı, bulgur, şeker ve para toplamak üzere köyün içerisine daldık. Kapılar çalınıyor, maniler söyleniyor, bahşiş toplanıyordu.
    Bahşiş vermeyen hanelerde oyuncular kapı eşiğine yatıp yuvarlanıyor kalkmak istemiyorlardı. Bu güzel şenliği arkadaşlarımız kayda alırken biz de köylülürle sohbet ediyorduk.
    Aldığımız bilgiye göre toplanan yağ ve bulgurlar ertesi gün köy odasında büyük kazanlarda pilava dönüştürülüp köy halkına ikram ediliyormuş. Unutulmaz bir gece yaşamıştık. Köy muhtarına ve Kırım Köyü halkına teşekkür ederek bu güzel töreni yarıda bırakıp oradan sessizce ayrıldık.
    Biz köyden uzaklaşırken halen davul-zurna sesi geliyor, gençlerin manileri yankılanıyor Kırım Köyü gelecek yeni bir bahara hazırlanıyordu.
© .::ileri Gazetesi::. Yozgatin Özgür Yerel Gazetesi

Saya gezimiyle ilgili video görüntüsünü video bölümünden izleyebilirsiniz

1 yorum:

  1. KIRIM... KÖYÜMÜZLE İLGİLİ AÇIKLAMA VE ARAŞTIRMALARIMIZ DEVAM EDECEK....
    KÖYLÜLERİMİZDEN VE İLGİLİ DOSTLARIMIZDAN BİR RİCAM VAR...BİLGİSİ OLAN LÜTFEN BU BİLGİSİNİ BİZDEN
    ESİRGEMESİN...PAYLAŞALIM...SELAM VE SAYGILARIMLA...
    a.sargin@hotmail.com
    AHMET SARGIN

    YanıtlaSil

Yazdıklarınız size yakışanlardır

Ferhat Sargın’ın düğününden kareler.