5 Aralık 2009 Cumartesi

Köyümüzün Tarihi

Şimdi herkesin merak ettiği Köy Tarihinden biraz Bahsedeyim...
1770’lerden itibaren Kırım’dan Osmanlı topraklarına doğru dalgalar halinde başlayan Kırım Tatar göçü, 1920’lere kadar tek bir yıl bile durmadan devam etmiş, hattâ bazı kesintilerle günümüze kadar sürmüştür. Bu göçler bazı yıllarda çok büyük dalgalar halini alır ve hem Kırım’ın hem de göçlerin yapıldığı Osmanlı Anadolu ve Rumelisi’nin demografisini kökünden değiştirirken, diğer yıllarda ise nisbeten münferit ama yine hiç de azımsanmayacak boyutlarda gerçekleşmiştir. Bir tahmine göre, 1783-1922 yılları arasında Osmanlı ülkelerine göç eden Kırım Tatarlarının sayısı en az 1.800.000 idi.
Çeşitli sebeplerden, gerek Rus gerekse Osmanlı kayıtlarının her göç dalgasının boyutlarını yeterli doğruluk dereceleriyle yansıtamadıkları hatırlanacak olursa, daha yüksek bir rakam dahi sözkonusu olabilir. Her halükârda, XIX.(19) yüzyıl içinde ülkelerini terk eden Kırım Tatarlarının sayısının kalanlardan çok daha fazla olduğu kesindir.
1783 sonrasında kitle göçü mahiyetindeki ilk dalga 1792-1793 yıllarında gerçekleşti. Bunu 1802-1803, 1812-1813 ve 1830’lu yıllardaki dalgalar takip etti. 1802-1803 dalgası hariç tutulursa, bu göç dalgalarının Osmanlı-Rus harplerinden hemen sonra vukû bulması dikkat çeker. Bu tesadüfî değildir. Gerçekten de, her Osmanlı-Rus savaşında Rusya hükûmeti Kırım Tatarlarını Osmanlıların Kırım’daki beşinci kolu olarak görmüştü. Esasen Kırım Tatarlarının Osmanlılara yönelik sempatisi herkesin bildiği çok açık bir vakıaydı. Bununla birlikte, XIX. yüzyıl ortalarına kadarki dönemde Osmanlı - Rus harpleri esnasında Kırım Tatarlarının Kırım’da Ruslara karşı sabotaj veya benzeri bir karşı harekete giriştiklerinin yahut oradaki Rus ahâliye karşı tavır aldıklarının örneği yoktur. Buna rağmen her savaş halkın üzerinde Rus baskısını artırdığı için göç dalgalarını getirmiştir
Köy bu göçler esnasında kurulduğu bilinmekte ama kesin bi tarih yoktur. Ayrıca osmanlı hakimiyeti altına aldığı bütün topraklarda halkın isyan etmemesi için yerleşik halkı parçalayıp anadolunun üçra köşelerine yerleştirmiştir. köye sonradan yerleşen aileler olmuştur. Köyde tatarlar diye bir ailenin yaşaması ve bu ailenin yaşadığı köyün isminin KIRIM olması tesadüf değildir.
Köye göçün devamı ve çevre köylerden gelerek sonradan yerleşen aileler nüfusunun artmasına sebeb olmuştur ve bu aileler arasındaki yaşanan evlilikler sebebiyele fiziksel görünüşleri değişmiştir. Köyde yaşayan insanlar arasında zaman zaman kavga ve husûmet olmuş, köy halkı tarımla geçimini sürdürmüş sonraki yıllarda hayvancılıkla uğraşmış.
Yukarıda bahsedilen göç esnasında Yozgat ve ilçelerine bağlı başka köylerde kurulmuştur
Ayrıca Eskişehirde yaşayan Özer hocama teşekkürler.
Bizler bilmesekte bizlerin yaşadığını ve kendi ana vatanlarının ismi olan köyümüzün var olduğunu bilen akrabalarımız var..
Şimdilik bu kadar. Başka bilgi toplarsam paylasırım

................KENAN TANIŞ
Bu arştırma Kenan TANIŞ'ın şahsına aittir. Emeğine saygı duyuyor Teşekkürü borç biliyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazdıklarınız size yakışanlardır

Ferhat Sargın’ın düğününden kareler.